FAQ.gih.se - Den självklara sidan för att hitta svaret på dina frågor. (smile)

Multifaktorautentisering (MFA)

 

När du loggar in på ditt konto visar du att du är den du utger dig för att vara.

Traditionellt har detta gjorts med ett användarnamn och ett lösenord men tyvärr är det inte tillräckligt säkert längre - Därför införs MFA (Multifaktorautentisering/2-stegsverifiering) snart för GIH:s studenter.

Datumet för aktiveringen är satt till den 24 april 2024.

Ett användarnamn är ofta lätta att hitta, det kan vara din e-postadress, ditt namn eller liknande. Lösenord i sig brukar vara svåra att komma ihåg och därför är det tyvärr inte ovanligt att vi människor väljer enkla lösenord - och alltför ofta använder samma lösenord till flera olika tjänster eller webbplatser.

image-20240212-074421.png
MFA - 2-stegsverifiering (http://www.freepik.com )

Därför har nästan alla onlinetjänster – banker, sociala medier, Microsoft och Google – lagt till ett sätt för dina konton att bli säkrare. Du kan höra namnet "Tvåstegsverifiering" eller "Multifaktorautentisering" och de använder samma princip.

När du loggar in på ditt konto från en ny enhet eller app (t.ex. en webbläsare) behöver du mer än bara användarnamn och lösenord. Du behöver en andra sak – det som oftast kallas en andra "faktor" – för att bevisa vem du är.

En faktor för autentisering är ett sätt att bekräfta din identitet när du försöker logga in. Ett lösenord är till exempel en typ av faktor, det är en sak du känner till. De tre vanligaste typerna av faktorer är: 

  • En sak du känner till, till exempel ett lösenord eller en personlig PIN-kod

  • Något du har, till exempel en smartphone eller en säker “USB-nyckel”. 

  • Något som finns på dig, t.ex. ett fingeravtryck eller en ansiktsigenkänning. 

INFORMATION!
Använder du BankID privat så använder du redan nu “MFA”. Skillnaden här är bara att du använder en annan “app” för ändamålet, t ex Microsoft Authenticator.


Relaterade guider

Vi vill få dig att svettas!! (smile)