Här finns verktyg och regler för att använda GIH:s logotyp.
GIH:s typsnitt
Profilera genom typsnitt
Med hjälp av typografi kan vi skapa kontraster och tydliggöra information. Våra typsnitt har som huvudsaklig uppgift att vara läsbara, samtidigt som de är identitetsbyggare.
GIH:s profilerande typsnitt är Lato, Open Sans samt Bell och Electra.
Sans serif-typsnitt (utan klackar)
Lato är ett kraftfullt typsnitt utan seriffer. (ej licens)
Open Sans är ett neutralt typsnitt som har en myndighetsmässig ton. (ej licens)
Bell Gothic är ett av de första moderna informations-typsnitten (licens)
Serif-typsnitt (med klackar)
Electra är en modern variant av en klassisk antikva, formgiven för god läsbarhet och elegantare uttryck i tryckta produkter. (licens)
Officestandard
Utöver det använder vi också Arial för rubriker och Times New Roman för brödtext i Office-paketet.
Trycksakstypsnitt
Lato är ett sans-serif-typsnitt med raka linjer ritad av Łukasz Dziedzic 2010. Det är personligt med runda former och passar vid varumärkesbyggande. Lato betyder “Sommar” på polska.
Open Sans är ett sans-serif-typsnitt med öppna former som ritades av Steve Matteson 2011 på uppdrag av Google.
Lato lämpar sig utmärkt för rubriker och förstärkande ordbilder, kompletterat av Open Sans för underrubriker, ingresser, faktatexter och kortare texter. Lato används som fet, och Open Sans som normal skärning.
Electra är ett semi-modernt serif-typsnitt ritat av William Addison Dwiggins 1935. Electra används till broschyrer eller affischer med gördel, siffror och längre löpande texter. Electra Std används bara som normal, kursiv och som kapitäler, den används aldrig som fet.
Typsnitt för logotyp och andra varumärkeselement
Bell Gothic skapades av Chauncey H. Griffith 1938 för att göra text i väldigt liten punktstorlek läsbar i amerikanska telefonkatalogen. Den har en distinkt typografisk känsla, som kombinerar funktionalism, teknisk skärpa och lågmäld modernism.
GIH använder typsnittet Bell i varumärkessammanhang. Det var ett av våra tidigare profilerande typsnitt för trycksaker, som ersatts av Lato och Opens Sans.
Vi hittar det fortfarande som del av GIH:s logotyp, som designelementet http://gih.se samt i all vår fysiska skyltning på campus.
Webbtypsnitt
I digitala gränssnitt är läsbarheten annorlunda, och vi använder Lato Bold och Open Sans Regular för en god läsbarhet i digital miljö. De typsnitten tillhandahålls fritt vilket gör att resultatet är stabilt på alla digitala enheter – det kommer att se ut som vi tänkt oss. Läs mer om vår grafiska identitet på webben under rubriken Webbdesign.
Officetypsnitt
För vårt vardagliga kontorsarbete i Office har GIH tagit fram förprogrammerade mallar för Word och Powerpoint.
I Word använder vi typsnitten Arial och Times New Roman, som ersätter Elektra som seriff-typsnitt.
Arial – i rubriker
Arial – i ingresser och underrubriker
Times New Roman – i löpande texter, som brödtexttypsnitt
Må bättre, nå längre.